kolfiber var tidigare den lätta supermaterialet reserverade för F1 eller superbilar. Men kolfiber kan vara på väg att ta ytterligare ett steg ännu mer in i mainstream.
Ford har utvecklat en kolfiberhuv för det nuvarande fokuset som väger mindre än 50 procent av den nuvarande stålekvivalenten.
Annons – Kort artikel fortsätter nedan

Och medan vi har sett kolfiberförstärkt plast (CFRP) kroppspaneler tidigare, har de verkliga framstegen gjorts i produktionsprocessen för materialet, som nu är tillräckligt snabb för att användas på Fords vanliga produktionslinje.
“Det är ingen hemlighet att minska fordonets vikt kan ge stora fördelar för bränsleförbrukning, men en process för snabb och prisvärd produktion av bilfiberbilsdelar i stort antal har aldrig varit tillgängligt,” sade InGA Wehmeyer, avancerade material och bearbetar forskningsingenjör, Ford European Research Center.
Även om Ford inte släppte hur mycket motorhuven väger, eller vilka bränsleeffektivitetsfördelar som kunde fås genom att byta till CFRP, finns det några stora fördelar med materialet över konventionellt stål. Nämligen är CFRP upp till fem gånger så stark som stål, dubbelt så styv och en tredjedel vikten. Ford planerar att använda materialet för att minska vikten på sina bilar med upp till 340 kg i slutet av decenniet.
Fords lätta kroppspanelprojekt började 2010 och försökte utveckla kolfiberkompositpaneler som var billiga, färdiga till en hög standard, vägde mindre än 50 procent av deras stålekvivalent och kunde införlivas på en nuvarande produktionslinje.
Prototypen Ford Focus Bonnet uppfyller också Fords standarder för kraschprestanda. Ford hävdar att motorhuven också har utfört bra i fotgängare-skyddstesterna, tack vare en speciell skumkärna som är inklämd mellan två lager CFRP.
“Kunder på Fords passagerarbilar borde inte förvänta sig att se kolfiberfasiga exempel till försäljning inom en snar framtid,” sade Inga Wehmeyer. “Men de tekniker vi har förfinat och utvecklat för prototypfokushuven kunde överföras till högre volymapplikationer vid ett senare datum.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *